تاریخ مقاله : 1398/04/09
منظور از محوطه سازی ، مسطح کردن و آماده نمودن محوطه ساختمان ها و ایجاد فضای سبز است که مواردی مانند طراحی پیاده رو ، خیابان سازی ، شبکه های جمع آوری آب و فاضلاب و … را نیز در بر می گیرید . اجرای تخصصی و شناخت تفاوت میان فضاها امری است تخصصی برای نمونه طراحی باغ ویلا و اصول طراحی باغهای ایرانی تفاوت های چشمگیری با هم دارند . شرکت ایرانا دکور با در اختیار داشتن نیرو های کار آمد و تجربه اجراهای موفق ، مفتخر است یاری رسان شما در طراحی و اجرای محوطه سازی باشد .
مراحل اولیه محوطه سازی
پیش از هر اقدامی بایست زمینی که قرار است در ان محوطه سازی کنیم را بشناسیم . تمام زوایا ، اندازه ها ، گوشه ها و شیب ها . بنابراین توصیه می کنیم برای این که این مرحله بصورت قاعده مند و اصول انجام گیرد ، حتما از یک نقشه بردار حرفه ای بهره ببرید تا توپوگرافی زمین بدست آید .
در مرحله بعد باید ویژگی های محیطی را بررسی و ثبت نمود . ویژگی های محیطی شامل ، جهت تابش نور آفتاب ، وزش باد ، محل سایه های ساختمان های اطراف و یا دیوار ها ، تعیین بهترین و زیباترین نقاط و بدترین نقاط برای محوطه سازی ، تعیین نقاط کانونی و مکان هایی که در در هنگام ورود و یا از پنجره های ساختمان بیشترین دید را دارند . تعیین اینکه آیا نیاز به خاکبرداری و تسطیح وجود دارد یا خیر ؟ و آیا نیاز به احداث فضای سرپوشیده داریم یا خیر ؟ همه این نکات و بسیاری نکات دیگر را در بررسی محیطی مشخص و مستند می کنیم .
مرحله بسیار مهم بعدی شنیدن نیاز ذینفعان است . در نظر گرفتن سلیقه آنها و آگاهی از اهدافشان بسیار واجب و ضروری است . چراکه در نهایت ، ذیفعان پروژه باید رضایت داشته باشند . بنابراین درهمان مراحل ابتدایی ، پیش از شروع هر کار عملی به تبادل نظر با آنها پرداخته و بررسی نمایید آیا نیاز خایی خاصی مانند ساخت استخر ، آلاچیق ، فضاهایی خاص برای عبور و مرور سالمندان ، محیط های ایمن برای بازی کودکان و … را مد نظر دارند یا خیر .
تهیه نقشه جهت اجرای محوطه سازی
پس از بررسی های اولیه ، نوبت خلاقیت ، هنر و بکار گیری علم است . در این مرحله معمار به ارتباط بین انسان و طبیعت و محیط توجه می نماید . کسی که اجرای محوطه سازی را بر عهده می گیرد باید دارای دانش تخصصی و تجربه کافی در این زمینه باشد و با در نظر گرفتن جلوه های بصری و محیط و بکارگیری خلاقیت بهترین طراحی را پیاده سازی کند . مواردی که یک معمار جهت تهیه نقشه و ارائه طرح باید در نظر بگیرد بستگی به المان های درخواستی و مورد نیاز دارد مواردی چون انتخاب خاک ، مصالح ساختمانی ، ساخت المان ، آلاچیق ، آبنما و برکه ، استخر ، کف سازی ، نورپردازی ، تاسیسات برقی و مکانیکی و … .
انتخاب گل و گیاه برای محوطه سازی
اولین نیاز هر محوطه سازی داشتن خاک مرغوب برای کاشت درختان ، درختچه ها و گل هاست . خاک یکی از عناصر اصلی در رشد ، زیبایی و سلامت گیاه است . در مناطقی که خاک سنگین و رسی است گیاهان مناسب آن خاک و در خاکهای آهکی هم گیاهان مخصوص آن را بکارید . احتمالا فرستادن نمونه خاک به آزمایشگاه ، کمک خوبی خواهد بود .
سپس باید نحوه آبیاری را با توجه به گیاهان انتخابی تعیین نماییم . آبیاری غرقابی ، بارانی ، قطره ای و یا انواع دیگر آبیاری بسته به نوع گیاهان که بایست این امر را در همان ابتدا باید تعیین نمود تا زیر ساختهای مورد نیاز تعیین و در هنگام طراحی و اجرای محوطه سازی در نظر گرفته شوند . در هنگام انتخاب گیاهان ، شرایط اقلیمی باید در نظر گرفته شود ، در مناطق کم آب ، گیاهانی با نیاز آبی بالا دردسر ساز می شوند و در مناطق بارانی و مرطوب انتخاب گیاهانی با نیاز آبی پایین ، باعث از بین رفتن گیاه و هزینه های اضافی می گردد . بسیار مطلوب است که تا جاییکه می توانید از گیاهان همیشه سبز و چهارفصل استفاده نمایید تا بتوانید از فضایی که دارید در هر زمان بهره روحی ببرید .
از مسایل دیگر در انتخاب گیاهان موضوع امنیت است . از گیاهان پرپشت و عظیم که نقطه کور تولید می کنند در جاهایی که به ایمنی و داشتن دید نیاز دارید مثل جاهای خلوت و یا جایی که کودکان بازی می کنند ، استفاده نکنید چراکه محلی نا امن در پشت آن خواهید داشت . به علاوه ، به قسمتهای نورگیر و کمتر نورگیر و قسمتهایی که زیر سایهی ساختمانها قرار میگیرند توجه کنید ، زیرا ممکن است بی توجهی به این نکات باعث انتخاب مکان نامناسبی برای کاشت گیاهان شود . به انتخاب و کاشت گیاهان سایه دوست در سایه دیوار ها و گیاهان نور دوست در نقاط مرکزی و آفتابگیر هم توجه نمایید .
تخمین هزینهها و زمان مورد نیاز برای محوطه سازی
حالا همه چیز آماده است ، در این مرحله از روی نقشه ، نوع گیاهان و انتخاب و سلیقه ذینفع ، هزینه ها را تخمین زده و اعلام می کنیم . ممکن است با توجه به شرایط مالی تصمیم بگیرید المانهایی را از طراحی بکاهید یا به آن اضافه کنید . دقت فرمایید پیش از برنامه ریزی دقیق زمانی و تعیین و اعلام بودجه مورد نیاز به صاحب ملک و ذینفع ، هیچ اقدام عملی جهت خرید مصالح و یا احداث صورت نگیرد . پس از تصویب مدت زمان اجرای پروژه و بودجه مورد نیاز ، باید سعی شود با ایجاد کمترین مزاحمت از لحاظ آلودگی محیطی و صوتی برای همسایگان پروژه را پیش برد . پس شرایط لازم برای ایجاد کمترین مزاحمت را فراهم نمایید .
مصالح مورد نیاز جهت محوطه سازی
برای طراحی و اجرای محوطه سازی ، تقریبا همان مصالح ساختمان سازی مورد نیاز است به علاوه یک سری مصالح و مواد و ادوات خاص این کار که برای هر چه زیبا تر کردن طراحی فضای سبز بکار می رود مانند : چمن، گلدان، سنگهای زینتی، موزائیکهای مختص محوطه سازی، نردههای ویژه، چشمه و آبنمای مصنوعی، باکس گل، آلاچیق، پل، ابزار لازم برای نورپردازی و … . بسته به نقشه مصوب ، مصالح را می توان تعیین نمود . استخر مصالح خاص خود را دارد ، آلاچیق به همچنین . بنابراین برای اجرای موفق ، بهترین مصالح را با توجه به بودجه ای که در اختیار دارید خریداری و بکار گیرید .
نورپردازی محیط بیرون و فضای سبز
در هر اجرایی ، نورپردازی یکی از مهمترین قسمتهای کار است . نورپردازی علاوه بر زیبایی باعث افزایش امنیت محوطه می گردد . به علاوه نورپردازی صحیح و اصولی باعث می شود بتوانیم از فضای طراحی شده در شب هم استفاده نماییم که این خود لذتی بی نظیر است . یک نورپردازی اصولی و مهندسی شده می تواند با کمترین تعداد چراغ زیباترین و پر نور ترین فضا را به شما بدهد . طراحی باغ با کمترین هزینه هم می تواند به زیباتر شدن و یا کاربردی تر شدن فضا کمک کند .
المان های محوطه سازی
برای طراحی و اجرای محوطه سازی می توان از چندین المان بهره برد :
آلاچیق : به هر نوع سرپناه در فارسی آلاچیق می گوییم . آلاچیق ها معمولا با هدف جمع شدن افراد و دورهمی های کوچک جهت پذیرایی بکار می رود . می توان در وسط آلاچیق ها باربکیو تعبیه نمود تا لذت بیشتری در دور همی ها با پخت انواع غذاهایی که در آتش می گذاریم ، به همراه داشته باشد . از اهداف دیگر ساخت آلاچیق استفاده از فضای محوطه هنگام روز و زیر نور آفتاب و یا لذت بردن از تماشای باران است .
آبنما : صدای آب همیشه حسی جادویی به همراه دارد . برای بازسازی صدای آب بخصوص در سالهای اخیر استفاده از انواع آبنما کاربرد زیادی یافته است . بسته به بودجه ، می توان آب را در یک باکس کوچک بصورت آبشاری و زیبا به جریان انداخت و یا دور تا دور محوطه در جوی های سنگ فرش شده با فراز و نشین های بسیار . نکته ای که باید در نظر داشت سهولت نگهداری و میزان آب در دسترس برای آبنماهاست .
برکه : آبهای راکد و تمیز می تواند حس آرامش و لطافت را به محوطه شما هدیه دهد . از آب برکه ها می توان جهت آبیاری فضای سبز موجود بهره برد . معمولا در برکه از گیاهان زیبایی چون نیلوفر آبی و لویی و سایر گیاهان آبزی می توان جهت زیباتر کردن برکه استفاده نمود .
کف سازی : یکی از مهم ترین مسایل در هنگام طراحی و اجرای محوطه سازی ، کف سازی است . تقسیم فضا ، قرینه سازی ها ، راه هایی ساخته شده از سنگ فرشها ، راه های سیمانی ، خاکی ، چوبی و یا هر مصالحی که بکار میبرید باید علاوه بر زیبایی ، استحکام و امنیت داشته باشد . در مقاله ای در همین سایت ، روش های نوسازی باغ شخصی با کمترین هزینه را بررسی نموده ایم .
استخر : در ویلا و یا باغ ، در وسط تابستان گرم ، آیا مفرح تر و لذت بخش تر از شنا ، کاری سراغ دارید ؟ اما ساخت استخر به دلیل چالشهایی چون آب بندی ، تصفیه و نگهداری ، از تخصصی ترین عناصر در محوط سازی است . محل قرار گیری استخر بسته به دیدی که ساختمان های اطراف بر روی آن دارند بسیار حساس است . رعایت ایمنی برای کودکان هم از مسایلی است که باید موقع طراحی و ساخت استخر ها در نظر بگیریم .
توصیه ما : کار را به کاردان بسپارید . . .
شرکت ایرانا دکور با سالها تجربه و اجرای پروژه های موفق طراحی باغ و فضای سبز می تواند بهترین و زیبا ترین ایده ها را برای محوطه سازی در اختیارتان قرار دهد . برای دریافت مشاوره با کارشناسان ما در تماس باشید . مشاوران ما طراحی باغ با کمترین هزینه را برای شما در نظر خواهند داشت .
نویسنده : ص . توکلی / عضو تیم تحریره ایرانادکور