در بازار کار ایران کاشی به قطعه سنگ مصنوعی گفته میشود که طول و عرض آن مختلف بوده و ضخامت آن چند میلیمتر است، و یک روی آن دارای سطحی شیشه ای بوده و کاملاً صاف و صیقلی می باشد، بهمین علت به راحتی قابل تمیز کردن است و اغلب در محلهایی از ساختمان مورد مصرف قرار میگیرد که امکان رشد میکروب بیشتر بوده و در نتیجه احتیاج به نظافت بیشتر دارد، مانند: حمامها - توالتها - آشپزخانه ها و آب ریزگاههای عمومی و غیره.
اینکه اولین بار کاشی به وسیله چه کسی و در چه مملکتی ودر چه تاریخی ساخته شد اطلاعی در دست نیست ولی اگر کاشی را یک نوع آجر فرض کنیم که دارای سطحی شیشه ای بوده و آب در آن نفوذ نمی کند در نتیجه می توانیم آجر جوش را یک نوع کاشی فرض نموده و بالاخره در این صورت می توانیم زمان پیدایش کاشی را تقریبا هم زمان با پیدایش آتش و آجر بدانیم. بدین صورت که خاکهای رس مجاور با اجاق انسان های اولیه تبدیل به آجر شده و آن قسمت از آجر که بیشتر در مجاورت آتش بود و حرارت بیشتری دید، به مرحله ذوب شدن رسیده و تبدیل به آجر جوش گردید و در نتیجه اولین قطعات کاشی (آجری که آب در آن نفوذ نمی کند) در اختیار بشر قرار گرفت.
نخسیتن کاشی به مفهوم امروزی که بدست بشر ساخته شد و باستان شناسان به آن دسترسی پیدا کرده اند مربوط به مصر می باشد که قدمت آن را مربوط به ۴۷۰۰ سال قبل از میلاد میدانند. همچنین در ناحیه بین النهرین در نزدیکی شهر نینوایا پایتخت امپراطوری آشور در ساحل شرقی رودخانه دجله در ۷۰۰ سال قبل از میلاد نیز کاشی سازی رواج داشته است.
صنعت کاشی سازی در ایران سابقه طولانی دارد و حتی این صنعت در دوران قبل از اسلام و حتی قبل از میلاد نیز در ایران رواج داشته، به طوری که نمونه هایی از صنعت کاشی کاری ایران در شوش که مربوط به کاخ هخامنشیان است پیدا شده که قدمت آن مربوط به ۴۰۰ سال قبل از میلاد است که بوسیله باستان شناسان فرانسوی به فرانسه برده شد و اکنون در موزه های فرانسه موجود است. صنعت کاشی سازی بعد از اسلام نیز در ایران رواج داشت و کم و بیش راه ترقی خود را طی می نمود و در دوران صفویه این هنر به اوج ترقی خود رسید به طوری که هنوز هم کاشی کاری هایی که در زمان شاه عباس در اصفهان انجام شده از لحاظ زیبایی و ثبات رنگ بی نظیر می باشد. نمونه این نوع کاشی کاری در مسجد شیخ لطف ا... در اصفهان موجود است و زیباترین معرق کاری دنیا است.

* اجزاء کاشی
یک قطعه کاشی از دو قسمت تشکیل شده است؛ اول قطعه سفالی که قسمت اصلی و استخوان بندی کاشی را تشکیل می دهد دوم لعاب روی آن که ماده ای است شیشه ای و قسمت روئی آن را تشکیل می دهد.
یکی از مهمترین عوامل در صنعت کاشی سازی آنست که این دو ماده را طوری انتخاب کنند که ضریب انبساط آنها مساوی باشد. زیرا با توجه به اینکه در ساختمان های فعلی اغلب از کاشی در سرویسها استفاده میشود و در این مکان ها مخصوصاً در حمامها، کاشیها در معرض تغییرات سریع و شدید درجه حرارت می باشند و در نتیجه انقباض و انبساط شديد در کاشی ایجاد می گردد. با توجه به اینکه لعاب روی کاشی نسبت به سفال پشت آن بسیار تردتر و شکننده تر می باشد، لذا اگر ضریب انبساط و انقباض سفال و لعاب روی آن یکی نباشد بلافاصله بعد از مصرف روی آن ترک هایی ایجاد می شود و کاشی را بسیار بد منظره می نماید.

* ابعاد کاشی
رایج ترین ابعاد کاشی که تا مدت ها در ایران رایج بود، کاشی 15*15 سانتیمتر بود ولی در سال های اخیر کاشی با ابعاد ۱۰*۱۰ و 20*20 و 20*30 و 20*10 و 40*40 و 60*60 و حتی 100*100سانتیمتر نیز به بازار آمده و همچنین کاشی ها نیز به انواع یک لب پخ و دو لب پخ در مجاور یک زاویه که به آن دو لب پخ کنجی میگویند و دو لب پخ در دو ضلع موازی و کاشی ساده بدون لب پخ به بازار عرضه می گردد و در مکان های مختلف یک آشپزخانه یا سرویس مورد مصرف قرار می گیرد.

* علت مصرف کاشی در ساختمان
همانطوریکه گفته شد مورد مصرف کاشی در ساختمان در مکانهایی می باشد که با آب در تماس است، مانند آشپزخانه - حمام - توالت (مکانهای تر). این مکانها به علت رطوبت و گرما، محل خوبی برای رشد حشرات مخصوصأ سوسک می باشند و اگر به طور مدام نظافت نشوند تبدیل به مکانی کاملا غیر بهداشتی و آلوده میگردد. بدین لحاظ باید در این گونه فضاها از مصالحی استفاده شود که امکان نظافت آن به آسانی ممکن باشد، بهمین علت سطح داخلی این فضاها را با کاشی می پوشانند. علاوه بر مطلب فوق کاشی به علت نقوش زیبایی که دارد به فضاهای ساختمان زیبایی خاصی می بخشد.
بجز در صنعت ساختمان سازی که از کاشی بعنوان پوشش دیوارهای سرویس استفاده می شود کاشی و سرامیک در علوم و صنایع دیگر نیز کاربردهای مؤثری دارند مانند ساختن لوازم بهداشتی مثل توالت، روشوئی، و غیره. ساختن مقاومتهای الکتریکی و مقره های برق و المان های برقی و فیوزهای برقی - ساختن بدنه اصلی شمع اتومبیل - ساختن لوازم آزمایشگاهی - حضور مؤثر در تهيه نسوزها - فرش کف آزمایشگاه ها و سالن های تهیه مواد غذائی بعنوان سرامیک ضد اسید و بسیاری موارد دیگر که هر روزه به کاربرد آن اضافه می شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با انواع نمونه ها و مدل های جدید کاشی کاری در طراحی داخلی و اجرای ساختمان، می توانید با مشاورین حرفه ای و متخصص دفتر معماری ایرانادکور تماس حاصل فرمایید تا مشاورین حرفه ای ایرانادکور، شما را در امور طراحی و بازسازی و انواع تعمیرات داخلی ساختمان راهنمایی نمایند. ایرانادکور مرجع کامل معماری و دکوراسیون داخلی در جنوب کشور است.
برچسب ها :